Skip to main content
Haberler

Türkiye Girişimcilikte Altın Çağını Yaşıyor

By 9 Ekim 2022Kasım 21st, 2022No Comments

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen “MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi”nin sözleşme imza töreni Bakan Varank’ın da katılımları ile yapıldı.

MEXT Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Marmara Bölgesindeki kalkınma ajanslarının iş birliğini artırmayı amaçlayan “Kalkınma Ajansları İş Birliği Protokolü İmza Töreni” de düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin girişimcilikte altın çağını yaşadığını belirterek, “Geçen yıl Türkiye’den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaştı. İnşallah 1,6 milyar doları aşmış olacağız.” dedi.

Etkinlikte konuşan Varank, MESS’in İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirdiği “Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın” projesi için bir araya geldiklerini, aynı zamanda İstanbul ve çevre şehirlerdeki sanayi kuruluşlarının dijital dönüşümlerini hızlandırmak için kalkınma ajanslarının iş birliği protokolleri imzalayacağını söyledi.

Varank, dijital teknolojilerin, işletme ve endüstrilerde oluşturduğu dönüşümün hız kesmeden sürdüğünü kaydederek, işletmelerin dijital dönüşümden elde ettiği kazanımlar artıkça teknoloji yatırımlarının da artmaya devam ettiğini bildirdi.

Şirketlerin karşılaştıkları sorunları aşmaları için gerekli olan mekanizmaları Bakanlık olarak çözüm odaklı bir şekilde kurguladıklarını aktaran Varank, işletmelerin yetkinliğini üst seviyelere taşıyacak dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarını TÜBİTAK, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve kalkınma ajansları eliyle desteklediklerini bildirdi.

Güdümlü Proje’ye 13,5 Milyon Liralık Bütçe Ayrıldı

Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin her bir köşesindeki potansiyeli tespit edip bu potansiyeli daha verimli bir şekilde açığa çıkarmak için de yoğun mesai harcadıklarını belirterek, uzman kadrolarla sahaya inerek yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve STK’lar ile iş birliği yaptıklarını anlattı.

Bu kapsamda geliştirilen uygulamalardan birinin de şu anda sayıları 8’ü bulan “model fabrikalar” olduğunu dile getiren Varank, bu fabrikalar aracılığıyla işletmeleri “yaparak öğrenme” metoduyla yalın üretimi öğrenmelerine ve daha sonra verimli bir dijital dönüşüme hazır hale gelmelerine öncülük ettiklerini söyledi.

Şirketlerin Dijital Dönüşüm Süreçleri Desteklenecek Ve Hızlandırılacak

Üniversite-sanayi iş birliği modeliyle yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve teknoloji üretmeye yönelik bilgi birikimi artırılacak.

Bu hedefle üretim sektörünün dijital teknolojilerle kalkınması, bu alanda ihtiyaç duyulan yetkin iş gücünün yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Merkezden, KOBİ’lerden büyük ölçekli şirketlere kadar imalat sanayinde faaliyet gösteren Türk şirketleri, OSB’ler, AR-GE merkezleri, dijital dönüşüm eğitimlerini tamamlayan mühendisler, yöneticiler, operatörler, dijital olgunluk değerlendirme çalışmasına katılacak şirketler, üniversiteler, teknoloji geliştiricisi KOBİ start-up şirketler faydalanacak.

Merkez tarafından verilecek hizmetlerden, metal sanayi (otomotiv, beyaz eşya, makine, demir çelik) başta olmak üzere, kimya, ilaç, tekstil, hızlı tüketim, enerji, savunma gibi farklı sektörlerde dijital dönüşüme dair çalışmalar gerçekleştirmek isteyen imalat sanayindeki tüm kuruluşlar yararlanabilecek.

Projeyle sanayi firmalarına dijital dönüşüm yol haritaları çıkarılırken, İstanbul, yeni teknolojilerin ve dijital dönüşümün kesişim merkezi olacak. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde yurt dışına olan bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor. İstanbul Kalkınma Ajansı, projenin 13,5 milyon TL’lik toplam bütçesinin yüzde 75’ini finanse edecek.

Öte yandan İSTKA, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın (TRAKYAKA) da katkı sunduğu proje ile MESS Eğitim Vakfı ortaklığında Türk sanayinin dijital dönüşümüne katkı sağlayacak faaliyetler yürütülecek.